Z uwagi na to, że Restauracja MERCATO została uhonorowana prestiżowym wyróżnieniem
w Czerwonym Przewodniku Michelin 2024, zamierzaliśmy poznać tajniki tej doskonałej kuchni, zaskakującej gości świeżością i smakiem.
Szef kuchni uchylił nam rąbka tajemnicy odnośnie składników potraw i przypraw , wykorzystywanych w przygotowaniu dań, odwołując się do historii miasta Gdańska.
Ekskluzywna Restauracja MERCATO to miejsce oferujące nie tylko śniadania, ale także organizujące biznesowe lunche, eventy i oferujące menu degustacyjne „Spacer ulicą Mariacką”.
Szef kuchni podzielił się z nami kolejnymi etapami swojej kariery zawodowej oraz wymaganiami, jakie trzeba spełnić, aby osiągnąć sukces w zawodzie. Relacja z przebiegu kariery zawodowej spotkała się z dużym zainteresowaniem uczniów oraz dokonaniem wstępnych ustaleń odnośnie praktyk i stażu zawodowego w tej restauracji.
W trakcie naszego pobytu mieliśmy możliwość skosztowania profesjonalnie zaserwowanego lunchu, stanowiącego ciekawą kompozycję smakową i kolorystyczną.
Pełni pozytywnych wrażeń i planów na przyszłość wróciliśmy do Malborka.